trafik-adabi-genel-kavramlar.jpg

Trafik Adabı Genel Kavramlar

Trafik Adabı

Bu bölümde Trafik Adabı ile ilgili temel kavramları inceleyeceğiz. Öncelikle Adap kavramının usul, yordam gibi bir anlamı olduğunu biliyoruz. Peki bu kavramın trafikle olan ilişkisi nedir?

Trafik Adabı Kişilerin trafikte kendilerine ve başkalarına karşı sergilemiş oldukları davranışlardır.

trafik-adabı

Yani sürücünün araç kullanırken hem kendine olan tavrı ve diğer sürücülere ve yayalara olan tavırlarına Trafik Adabı konusu içinde ele alıyoruz.

Trafik Adabı Neyi Gerektirir?

Bir sürücünün ceza yemekten korktuğu için değil, kendi içinden gelerek trafik kurallarına uyması gerekir. Aynı zamanda diğer sürücülere karşı hoşgörülü olması, empati kurabilen ve karşılıklı anlayış içerisinde olması aranan özelliklerdendir. En önemlisi de Sorumluluk sahibi olması Trafik Adabı açısından önemlidir.

Peki nedir bu Trafik Adabı Genel Kavramları?

Trafik Adabı içersinde inceleyeceğimiz genel kavramlar şu şekildedir;

  • Sorumluluk
  • Sabır
  • Saygı
  • Tolerans
  • Feragat ve Diğerkamlık
  • Birbirini Uyarma ve Yardımlaşma
  • Engelli ve Dezavantajlı İnsanlara Karşı Davranışlar

Bütün bu kavramları tek tek inceleyelim;

Sorumluluk

Sorumluluk, kişinin mesuliyet bilincinin olması ve kendine ait yükümlülüklerini bilmesi ve de buna göre bilinçli davranması demektir. Kişinin Sorumluluk sahibi olması trafikte üzerlerine düşen görev ve mesuliyet bilinciyle hareket eder. Sorumluluk, kişide olması gereken en önemli özelliklerden biridir. Trafikte sorumlu hareket ederek birçok olumsuzlukları önlemiş oluruz.

Sabır

Sabır, insanların karşılaştıkları zorluklara, sıkıntılara karşı göstermiş olduğu metanetli davranma şeklidir. Sabırlı insanlar öfkesine engel olma konusunda daha başarılıdır. Bu nedenle sabırlı kişiler trafikte daha sakin davranabilmektedir. Bu şekilde trafikte oluşabilecek birçok olumsuzlukların önü kesilmiş olacaktır. Trafikte sabırsız davranmak tehlikeli ve olumsuz durumlar oluşturabilir. Bu nedenle Trafik Adabı açısından sabır önemli bir unsurdur.

Saygı

Saygı, bir kişiye veya bir şeye karşı yaşı itibariyle veya değeri, konumu, kutsal oluşu gibi değerlerden dolayı dikkatli, ölçülü, özenli davranma, başkalarını rahatsız etmeme gibi hürmet etmek anlamına gelir. Trafikte karşılıklı saygı çerçevesinde hareket edilmesi halinde sürücüler birbirlerini anlayışla karşılar ve anlaşmazlıkların önüne geçilebilir ve buna istinaden istenmeyen tatsızlıkları engelleyebiliriz. Trafikte kurallara uymanın yanında sürücülerin birbirlerine saygı çerçevesi içerisinde hareket etmesi gerekir.

Tolerans

Tolerans, karşımızdaki insanın fikirlerine, yaşayış şekline, olaylara bakış açısına yargılamadan bakarak onu saygıyla karşılayıp olabildiğince anlayış göstermektir. İnsanları hoşgörüyle karşılayıp mümkün olduğunca müsamaha göstermek, toleranslı davranabildiğimiz anlamına gelir.

Feragat ve Diğerkamlık

Feragat, bir kimsenin kendi rızasıyla hakkı olan bir şeyden vazgeçmesidir. Buna göre yol hakkı kendine aitken başkasına yol vermek, kendi geçiş hakkından vazgeçip başkasına geçiş hakkını vermeyi örnek gösterebiliriz.

Diğerkamlık ise başkalarının çıkarlarını kendi çıkarlarımız gibi görebilmek ve bencillikten uzak olarak diğer kişilerin de çıkarlarını gözetmektir. Böylelikle “ilk ben” yerine “ilk o” diyebilmektir.

Birbirini Uyarma ve Yardımlaşma

Birbirini uyarmak trafikte bazen ihtiyaç duyabileceğimiz bir durumdur. Bu yüzden Trafik Kuralları açısından birbirimizin hatalarını sakin bir dille ve uygun bir biçimde, karşımızdakini kırmadan ve ortamı germeden birbirimize söylemektir. Uygun bir dille birbirimizi uyarırsak herkes hatasının farkına varıp hatasını düzeltmeye çalışacaktır. Ancak uygun bir dille değil de agresif bir şekilde birbirini suçlarsak, işin gidişatı başka bir boyut kazanacaktır ve istenmeyen tatsızlıklar yaşanmasına sebebiyet verecektir.

Yardımlaşma ise trafikte bazen yardıma ihtiyacı olan sürücülere denk gelebiliriz. Bu nedenle yardıma ihtiyacı olan sürücüleri görmezden gelmemeli ve onlara yardım etmeliyiz. Örneğin lastiği patlamış ve yol kenarında değişmeye çalışan bir sürücüye durup yardım etmeniz bir yardımlaşma örneğidir.

Dezavantajlı ve Engelli İnsanlar

trafik-adabı,engelli,dezavantajlı

Trafikte engelli veya dezavantajlı kişilere karşı kolaylıklar sağlayan bazı kurallar vardır. Bu kişiler sürücü olabileceği gibi yaya da olabilir. Trafik kuralları çerçevesinde Engelli veya Dezavantajlı kişilere karşı duyarlı olmalı ve onlara kolaylıklar sağlamalıyız.

Trafik Adabı Bir Sonraki Konu >> Trafikte İletişim Konusu için tıklayınız.