trefikte-stres-ve-heyecan.jpg

Trafikte Stres ve Heyecan

Trafikte Stres ve Heyecan Nedir?

trafikte-stres-ve-heyecan,stres,heyecan.jpg

Sürücülerin trafikte davranışlarına etki eden birçok etmen bulunmaktadır. Özellikle bunların başında Stres ve Heyecan gelir. Trafikte gelişen bazı olaylar neticesinde sürücünün stres durumu ve heyecan durumu değişebilir. Bu yüzden sürücülerin davranışlarını olumsuz etkileyen stresin ve heyecanın artması trafiği olumsuz yönde etkileyecektir. Peki bu duruma neden olan faktörler nelerdir? Stres ve Heyecan durumunu etkileyen faktörleri aşağıda inceleyelim.

Heyecan ve Heyecanı Etkileyen Faktörler

Sürücülerin trafikte Heyecan durumunu etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Sürücünün Kişiliği
  • Heyecanın Davranış Şeklimiz Üzerindeki Etkileri
  • Heyecanı Kontrol Altına Almak
  • Saygı
  • Dikkat
  • Mağduriyet
  • Tehlikeye Sokma
  • Rahatsız Etmek
  • Engel Olmak

Sürücünün Kişiliği

Bazı insanlar yapısı gereği biraz daha fazla heyecanlı olabilmektedir. Trafikte sürüş esnasında çevresel faktörlerin de etkisiyle sürücünün heyecanı ister istemez artacaktır. Bu nedenle fazla heyecanlanan sürücünün hata yapma olasılığı yüksek ve aksiyon alma süresinde de gecikmeler yaşanmaktadır. Bu nedenle fazla heyecan sürüş güvenliğini olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden Heyecanı nasıl kontrol altına alırız konusuna birazdan değineceğiz.

Heyecanın Davranış Şeklimiz Üzerindeki Etkileri

Trafikte Heyecan, sürücülerin ani karşılaştıkları çevresel bir faktör karşısında daha da artar. Böylece heyecanlanan sürücü doğru aksiyon alamayacağı gibi sürüş güvenliğini de tehlikeye sokar. Sakin bir durumda araç sürerken mantıklı kararlar alıp doğru aksiyonları alabiliriz. Fakat yüksek heyecan durumunda davranışlarımız etkilenip değişecek ve mantıklı karar alamayıp doğru hamleler yapmak güç olacaktır. Bu yüzden heyecanın davranışlarımız üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Heyecanı Kontrol Altına Almak

Her şeyden önce trafikte soğukkanlı bir yapıda olmamız bize her zaman bir artı kazandıracaktır. Trafikte karşımıza çıkan çevresel faktörlere soğukkanlı ve sakin bir şekilde yaklaşabilirsek heyecanın önüne geçmiş oluruz. Böylece gelişen olaylar karşısında doğru aksiyonu alabiliriz. Ani gelişen durumlar karşısında paniğe kapılmadan nefesimizi kontrol edip sakin kalmaya çalışmalıyız. Ne var ki trafikte her zaman karşımıza olumsuz durumlar çıkabilir veya bizler de hata yapabiliriz. Öyleyse hata yaparım endişesi ile aman ne olacak şimdi gibi panik haline girmektense kendimize biraz daha güvenip soğukkanlı kalmaya çalışmamız gerekmektedir.

Saygı

Sadece trafikte değil, bütün insan ilişkilerimizde saygıyı ön plana almalıyız. Saygılı davranmayı kendimize bir kural edinerek trafikte diğer sürücülere karşı saygılı ve sağduyulu hareket etmeliyiz. Başka bir deyişle saygılı olan bir sürücü trafikte kurallara ve diğer sürücülere karşı sorumluluğunu bilen bir sürücüdür.

Dikkat

dikkat.jpg

Sürüş esnasındaki davranışlarımızı en çok etkileyen bir diğer durum ise Dikkat unsurudur. Trafikte dikkatimizi dağıtacak her şeyden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Örneğin en sık yapılan dikkat dağıtan hatalardan biri cep telefonu ile konuşmaktır. Dikkatimizi konuştuğumuz kişiye ve konuya yöneltirsek yolda olup bitenlerin farkına geç varabiliriz. Bu yüzden tehlikeyi fark edemeyip veya geç fark ederek hataya veya kazaya sebep olabiliriz. Bu nedenle dikkat sürüş davranışlarımızı etkileyen çok önemli bir faktördür.

Mağduriyet

Trafikte araç kullanan sürücülerin yukarıda bahsettiğimiz saygılı ve dikkatli araç kullanmaları gereklidir. Trafikte yapacağımız hatalar bir başkasının mağduriyetine sebebiyet verebilir. Başka bir deyişle dikkatsiz ve saygısız araç kullanımı sonrasında kazaya sebebiyet veren bir sürücü karşı tarafa maddi ve manevi zarar verebilir. Hatta ölüm ve yaralanmalara veya sakat kalmaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden karşı tarafın mağduriyeti söz konusu olmaktadır.

Tehlikeye Sokma

Sürücülerin araç kullanırken yapacağı davranışlar trafik güvenliğine etki eder. Yol, araç ve çevresel faktörlere göre doğru aksiyonu almalıyız. Başka bir deyişle Trafik güvenliğini tehlikeye sokmadan hareket etmeliyiz. Örneğin aşırı hız yapma kişisel bir davranış sonucu trafiği tehlikeye sokmaya bir örnektir. Bunun yanında takip mesafesi kuralına uymayarak öndeki araca çok yakın gitmek de sürüş güvenliğini tehlikeye sokmaya bir örnek gösterilebilir.

Rahatsız Etmek

Rahatsız etme, sürücülerin trafikte diğer sürücülere vermiş olduğu sıkıntıdır. Trafikte araç kullanırken diğer sürücülere, yayalara ve çevre sakinlerine rahatsızlık vermeden araç kullanmamız gerekmektedir. Örneğin gereksiz yere kornaya basılması, gereksiz yüksek ses çıkaran egzozların kullanılması gibi.

Engel Olmak

Aracımızla trafikte seyrederken başka araçlara engel teşkil etmememiz gerekir. Bu yüzden aşırı yavaş giderek başkalarına engel olmak, park eden araçların çıkışına engel olmak gibi karşı tarafa engel olacak hal ve hareketlerden kaçınmalıyız.