trafikte-iletisim.jpg

Trafikte İletişim

Trafikte Konuşma Üslubu

trafikte-iletişim,konuşma-üslubu

Trafikte İletişim, Trafik Adabı çatısı altında önemli bir başlıktır. Günlük hayatımızda ve trafikte konuşma üslubumuzun önemli bir yeri vardır. Trafikte konuşma üslubumuza göre oluşabilecek olumsuzlukları önleme şansımız vardır. Kişilerin birbirini dinlemeleri ve karşılıklı tatlı dil kullanmaları, ortamı yumuşatmaları yaşanacak tartışmaları engellemiş olur. Böylece olaylar daha kolay tatlıya bağlanır. Bu yüzden Trafikte İletişim başlığı altında ele aldığımız Trafikte Konuşma Üslubu konusunu iki alt başlıkla inceleyelim.

  • İletişim
  • Beden Dili

Trafikte İletişim

Trafikte konuşma üslubumuzun öneminden bahsetmiştik. Sürücülerin birbirine hitap ederken tatlı dil ve yumuşak bir ifade kullanmaları, tebessüm ederek konuşmaları, birbirlerini dinlemeleri ve anlaşmazlıkların ortan kalması için önemli bir yaklaşımdır. İnsanlarla iletişim kurarken anlatmak istediğimizin önemi kadar üslubumuzun da önemi büyüktür. Hatta bazen söyleyeceklerimiz olumlu olsa dahi üslubumuz yanlış ise sanki olumsuz bir şey demiş gibi karşı tarafın tepkisini alabiliriz. Bu yüzden İletişim kurarken bu bilgileri göz önünde bulundurmalıyız.

Trafikte Beden Dili

Beden dili iletişim kurarken yapmış olduğumuz el-kol hareketleri, yüz ifadeleri ve duruş şeklimizle sözsüz olarak kurduğumuz iletişim şeklidir. Trafikte sürücülerin birbirleriyle beden dili ile sık sık iletişim kurduğu görülmektedir. Örneğin hatalı sürücü elini kaldırarak özür dilemesi buna bir örnektir. Geçiş hakkını başka sürücüye veren bir sürücünün eliyle geç işareti yapması da bunlara örnektir. Beden dili oldukça önemlidir. Başka bir deyişle işaret ile anlaşıyorsak yüz ifadelerimiz büyük önem taşır ve karşı tarafa vermek istediğimiz mesajı beden dilimizle anlatırız.

Trafikte Güler Yüzlü Olmak

trafikte-iletişim, güler-yüzlü-olmak

Trafikte sürücülerin birbirlerine tebessüm ederek iletişim kurmaları ve tatlı dil ile konuşmaları ortamı yumuşatacaktır. Böylelikle yaşanacak tartışmaları önlemiş olurlar. Böylece sürücüler güler yüzlü olmak sayesinde anlaşmazlıkları gidererek sorunlara ortak bir çözüm üretebilecektir.

Karşı tarafın sert tavrına karşın biz tebessümle yaklaşırsak, ister istemez karşı tarafta bir yumuşama olacaktır. Böylelikle ortam daha fazla gerilmeden konu tatlıya bağlanacaktır. Bu yüzden güler yüzlü olmanın faydasını trafikte göreceğiz.

Trafikte Empati

Empati en basit tabiriyle “Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak düşünmek” anlamındadır. Böylelikle karşı tarafın duygularını anlayarak kendimizi onun yerine koyum durumu öyle değerlendirip bir sonuca varmaktır. Karşı tarafı yargılamadan önce “acaba ben onun yerinde olsam ne yapardım?” diyerek Empati kurmalıyız.

Trafikte Öfke Kontrolü

öfke-kontrolü, trafikte-iletişim

Trafikte gün içinde yaşadığımız yoğunluk ve stresten dolayı bazı durumlara aşırı tepki verebilmekteyiz. Stresli bir durumdayken trafikte yaşanan aksaklıklara bir anda öfkelenip fevri hareket edersek olumsuz sonuçlara yol açarız. Bu yüzden öfkemizi kontrol altına almamız gerekmektedir. Öfkelenmemize sebep olan durumu sakince analiz edip daha önce de bahsettiğimiz Trafik Adabı konularından Sabırlı ve Toleranslı davranmaya çalışmalıyız. Öfke ve fevri tavırlar trafiği olumsuz yönde etkileyeceğinden bir faydası yoktur. Hatta bu tarz davranışlar durumu daha da içinden çıkılamaz bir hal almaya itecektir. Bu nedenle öfkemizi dizginlemeli, sabırlı olmalıyız.

Trafik Görevlileri İle İletişim

Trafikte görevliler trafik düzenini korumak, kurallara uyulup uyulmadığını kontrol etmekle görevlidirler. Bu nedenle trafikte denetim esnasında görevlilerin istediği belgeleri iletmek sürücünün görevidir. Görevlilere karşı çıkmak, aksi davranmak trafik adabına uymayacağı gibi ceza almaya da neden olacaktır. Bu nedenle Trafik Adabı kuralları içerisinde Trafik Görevlileri ile iletişim kurmalıyız.

Bir Sonraki Konu >> Trafikte Stres ve Heyecan Konusu İçin Tıklayın